tirsdag 24. mars 2015

OBESRVASJONSRAPPORT 23 MARS 2015 KL 19:00 - 23:00

Sted : Kristansand Kanonmuseum – plassen mellom Kassematten og Kanonen


Tilstede: Runar S. Jørgensen, Øyvind Tobiassen, Jonas Aaberg, Terje Lindstrøm og Trond Hugo Hermansen


Yr hadde meldt om fint vær om kvelden etter at dagen var grå og tris med yr og regn. Men skulle det bli noe av, gjald det å være forberedt.
Jeg hadde lest en obs.rapport fra Stavanger Astronomiske Forening etter en obs økt 14. mars og tok utgangspunkt i denne for å velge ut objekter for kvelden.
Jeg sendte ut varsel på e-post lista vår og på faceboksida så hvem som ville kunne få anledning til å være med.


12 tommeren har ikke vært mye benyttet i det siste, og i fjor sommer ble den rengjordt. Jeg var usikker på om kollimeringen holdt. Etter en kollimering var det fremdeles en 3-delt spider i stedet for runde stjerner. Mulig at sekundærspeilet må flyttes noe i forhold til hovedspeilet? Denne unøyaktigheten hadde imidlertid ingenting å bety ved observasjon av tåker og galakser.


Månen med jordskinn og månesigd i nærheten av Venus tronet på vesthimmelen.
Observerte Månen i forbindelse med justering av søkekikkert og rødpunkts-søker. 3,5 dager gammel måne viste Mare Crisium midt i den solbelyste delen av sigden.
M45 Oriontåka. Vi har nettopp kjøpt et OIII filter som gir en flott kontrast av tåkestrukturen. Oriontåken så vi på også sent under økten etter at Månen hadde gått ned. Enkeltstjerner i trapeset var godt synlig, sammen med filamenter av tåkestruktur som spredte seg ut i vifteform i nyanser av grønt og grå-grønt , skarpt avgrenset av en sort himmel og strakte seg utenfor feltet på 100 grader når vi observerte med et 13 mm Ethos okular og 115x forstørrelse.


Venus: Vi tok en kjapp kikk på Venus, der vi kunne se at planeten hadde fase (0.8) med et polariserings-filter montert på okularet.
NGC2261, Hubbles variable tåke i Enhjørningen. Liten vifteformet tåke i nærheten av en stjerne.
M67, åpen hop i Krepsen. Veldig gammel, kanskje 5-5 mrd år.
M1, Krabbetåken. Supernovarest i Tyren.
M35. åpen hop i Tvillingene. Avstand ca 2800 lysår. Magnitude 5,3.
NGC 2158 like ved M35 og i samme feltet. Mye svakere og fjernere enn M35. + 11000 lysår, magnitude 8,6.
NGC 2903 galakse i Løven. 30-35 millioner lysår, magnitude 9,7.
M3, kulehop i Jakthundene, 33900 lysår, mag 6.2
NGC 5466, kulehop i Bjørnepasseren. Svak mag 10.5 ca 52000 lysår.
M51, Malstrømgalaksen i Jakthundene. Et kjent objekt der to galakser henger sammen. I den største galaksen kommer armene mer og mer frem etter hvert som man observerer objektet.


Litt svakere er en ”bro” som binder galaksene sammen. Den store galaksen har betegnelse M51A eller NGC 5194 og den mindre M51B eller NGC 5195. Avstand 23 millioner lysår. Magnitude 8,4.
M 106 Galakse i Jakthundene. Avstand 24 millioner lysår, magnitude 9,1.
Komet C/2014 Q2 Lovejoy i Kassiopeia. Stor kondensert kjerne i hodet. En svak hale strakk seg ut av feltet og kunne følges når man flyttet teleskopet langs halen.
Dette var vel kanskje kveldens høydepunkt!
M 104 Sombrerogalaksen. Lavt på himmelen, men likevel synlig stående nesten på høykant i okularet. Kjernen godt synlig sammen med utstrekninge som danner galakseskiven. Avstand 30 millioner lysår , magnitude ca 9. Er uttalt at dette er det objekt som er lengst borte som er synlig med en prismekikkert.
M 108, Galakse i Store Bjørn tynn stavspiral, 45 millioner lysår borte. Mag. 10


Avsluttet med:
M 97 Ugletåken i Storebjørn. Ullen dott.
Jupiter, 3 måner
M44 Bikubehopen , åpen hop synlig med blotte øye, 577 lysår, magnitude 3,7. Stjernene sees best i prismekikkert. Søkekikkerten på teleskopet var dugget ned.
Berinikes Hår, stjernebilde der man aner ansamling av stjerner med blotte øye. Sterkeste stjerne har magnitude 4,26.
Avsluttet observasjoner omkring kl 22.30. Temperaturen var nær frysepunktet og utstyret fullt av dugg.


Trond Hugo

PARTIELL SOLFORMØRKELSE 20.MARS 2015



 



                                                                                  
 Foto: Trond Hugo Hermansen



Vi møtte på astrobrakka på Møvig fra klokken 08.00. Været var heller trist, helt skyet og lett regn. Om lag kl 09.00 lettet skydekket, og vi kunne skimte blå himmel. Ikke lenge etter kom de første solstrålene gjennom vinduet, og vi kunne laste opp foreningens 12 tommer dobson og 70 m.m prismekikkert – begge med solfilter.    

Vi hadde avertert både på vår facebokside og hjemmeside. Formannen var intervjuet både av NRK Sørlandsendinga  og av Fædrelandsvennen, og begge media hadde lagt ut sak om solformørkelsen på deres nettsider.

Vi dro  opp til plassen vår på Kanonmuseet der vi har panoramautsikt over horisonten fra nord til vest. Om lag klokken 10 ble det meldt at man kunne se at formørkelsen var i gang. Skydekket var så tett at det var umulig å benytte solformørkelsesbriller for å se noe, men samtidig så lett at solen skinte igjennom.  Noen fotografer hadde med seg ND filter og flere tok sjangs på å betrakte solen i korte glimt gjennom skyen – dog uten bruk av optikk. Vi benyttet derfor ikke våre teleskop med solfilter for observasjon.
En kikkert som projiserte solen på en papp-plate var en enkel innretning som gjorde at flere kunne ta del i det som foregikk.
  
                                                                             Foto: Trond Hugo Hermansen
Det gikk fint å fotografere uten solfilter- men måtte benytte live-view for å stille inn kamera.
Under den maksimale delen av formørkelsen merket man at lyset ble mer sølvaktig. Vinden løyet.  Et medbrakt termometer målte laveste temperatur ca 15 min etter formørkelsen til 5.7 grader. Da hadde temperaturen falt fra 11 grader like etter at termometeret ble tatt ut av bilen. En stund etter at formørkelsen var over steg temperaturen igjen til 7.3 grader.
Det ble også observert at lyset skiftet farge fra sølvaktig blått til et varmere og rødere skjær etter formørkelsen.
Totalt 21 personer hadde møtt frem på Kanonmuseet på Møvig for å oppleve solformørkelsen sammen med oss i AiA.

 Foto: Trond Hugo Hermansen




søndag 22. mars 2015

VIDEO FRA SOLFORMØRKELSEN

KENT ANDERSEN TOK OPP DENNE VIDEOEN

FRA MØVIK FORT !

VI TAKKER FOR BIDRAGET TIL SIDEN VÅR